Auvergne, ez a közép-franciaországi régió nem csupán természeti adottságaival (gyönyörű vulkánikus hegyvonulataival) büszkélkedhet, hanem olyan híres személyekkel is, mint Blaise Pascal vagy a korábbi elnök Georges Pompidou. Persze kontinentális fekvése a túristák szemében eltörpíti az olyan tengerparti paradicsomok mellett, mint Provence, Côte d'Azur, Normandia, vagy Bretagne, de a Lyontól nem is olyan messze fekvő régió gasztronómiai szempontból nem elhanyagolható értékeket rejt. Különösen a vidéki, egyszerű konyha remekei fedezhetőek fel itt. A galette au chou, nem éppen a klasszkus bretagne-i galette formájában tetszeleg itt. A jól ismert sós palacsintatészta ugyanis finom kéregként fogja körbe a finomra párolt, de még roppanósan zöld káposztaleveleket.
Kelkáposztás lepény
fél fej kelkáposzta legyalulva vagy apróra vágva
2 ek olívaolaj
20 dkg kockázott szalonna
2 tojás
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
3 fokhagymagerezd felaprítva
só
frissen őrölt bors
20 dkg liszt
2 dl tej
A tálaláshoz:
crème fraîche vagy tejföl
finom olívaolaj
- Az olívaolajat forrósísuk fel jól egy serpenyőben. Tegyük rá a káposztát és pár perc alatt forgassuk át, hogy a levelek átpárolódjanak, de friss zöldek és roppanósak maradjanak.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, tejet, tojást és a fűszereket. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát.
- Vajazzunk ki egy piteformát vagy egy nagy szuflétálat. Öntsük bele a tészta felét. Tegyük rá a káposztát és nyomkodjuk összébb. Öntsük a tetejére a maradék tésztát.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben kb 45 percig süssük, hogy a teteje szépen megpiruljon. Tálaláskor szeretem meglocsolni kevés olívaolajjal és crème fraîche-sel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése