Már nem sokáig tart a körteszezon, úgyhogy még a finisben jöjjön ismét egy körtés desszert. Aztán egy darabig úgyis elfelejthetjük. A csokoládé és a körte klasszikus páros, mi is javasoltunk rá egy saját változatot az előző posztban. Ha viszont némileg tartalmasabb tortát szeretnénk az asztalra tenni, a csokis körtét egy nem kevésbé klasszikus francia alaptészta, a pâte sablée kakaós változatába tölthetjük.
Kiegészítésként csak egy apró trükk a házi vaníliás cukor készítésére. Az már talán bekerült a köztudatba, hogy a boltokban kapható kis tasakos vanillin cukor csupán szintetikus utánzata a vaníliának. Legszívesebben eredetei tahiti vagy madagaszkári vaníliarudat használok, de ez nem olcsó mulatság. Ezért ha krémekbe, vagy folyadékokba szeretném csempészni a vaníliaízt, akkor a Chili és Vanília féle házi vanília-kivonatot preferálom. Ha viszont tésztákba, száraz anyagokba van szükségem a fűszerek királynőjére, akkor a házi vaníliás cukromhoz nyúlok. Ehhez tökéletesen elegendő, ha a már kikapargatott, hasznosított és kidobásra ítélt maradék vaníliarudakat egy jól záródó dobozkába tesszük a cukorral együtt. A cukor ugyanis folyamatosan átveszi a vanília aromáját. Néhány naponként érdemes egy villával átkevergetni, mert hajlamos lehet összeállni, megkeményedni. A cukrot és a felhasított, darabolt vaníliarudakat is folyamatosan utántölthetjük.
Csokoládés körtetorta
A kakaós pâte sablée-hoz:
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
1,5 g só
1 ek. vaníliás cukor
22 dkg liszt
3 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
A töltelékhez:
6 körte
2,5 dkg cukor
3,5 dl friss tejszín
25 dkg csokoládé
1 cl körtepálinka
- Készítsünk egy csokoládés pâte sablée-t. Szitáljuk le a lisztet a porcukorral és a kakaóporral. Tegyük a puha vajat egy műanyagbetétes robotgépbe. Közepes fokozaton keverjük ki, hogy krémes legyen, majd adjuk hozzá a tojást, a sót és a vaníliás cukrot. Dolgozzuk hozzá a lisztet és a kakaót, addig dolgoztatva a gépet, amíg a tészta gömbbé nem áll össze. Ekkor állítsuk le a gépet, hiszen ha túl hosszan keverjük, a tészta elveszíti omlós textúráját. Nyújtsuk ki kis koronggá, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt hagyjuk pihenni a tésztát legalább 4 órán át. A pihenéstől rugalmasabb és formázhatóbb lesz. Így könnyű kinyújtani és nem megy össze sütés közben. 48 órán belül felhasználható, vagy le is fagyaszthatjuk gömb formában a későbbi felhasználástól függően különböző adagokban. Ebből az adagból egy nagy (24-26 cm-s), vagy két közepes (16-18 cm-s) torta lesz illetve 6-8 kis (9-10 cm-s) tartlethez elegendő.
- Nyújtsuk ki a tésztát és béleljünk ki vele egy nagyobb, vagy több kisebb tortaformát. Béleljük ki sütőpapírral és tegyünk bele sütőbabot, vagy valamilyen más apró száraz nehezéket (lencsét, rizset stb.). 170 ᵒC-os sütőben süssük készre kb. 15 perc alatt. Borítsuk ki a formából és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
- Kandírozzuk a körtéket. Hámozzuk és cikkezzük fel a gyümölcsöt, majd egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és a cukrot, és karamellizáljuk benne a körteszeleteket.
- Forraljuk fel a tejszínt és adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét. Lassan kevergessük, amíg egynemű krémet kapunk. Végül adjuk hozzá a körtepálinkát.
- A körteszeleteket rendezzük el a tésztán és öntsük rá a csokoládéganache-t.
- Ha kihűlt, néhány órát hagyjuk hűtőben pihenni, így megszilárdulva szépen szeletelhető lesz és az ízek is összeérnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése